Historik om BRF Sommarstugan

  • Bostadsrättsföreningen bildades sommaren 2017

Nya bostadsområdet i Kvarnsjön, Uttran

Liljestrand Fastigheter AB (LFAB) köpte Uttrans Sjukhus samt intilliggande mark i början av feb 2013. Omgående påbörjades områdets förnyelse till en modern bostadsort inom Botkyrka kommun.

I det nya bostadsområdet har det uppförts hyreslägenheter, bostadsrätter samt villatomter. Läs mer om områdets utveckling här: https://liljestrand.se/kvarnsjon/

I områdets norra del planeras en förskola, en grundskola (år 1-9) samt en idrottshall att byggas med byggstart under våren 2019. Förskolan öppnar i januari 2020 och skolan öppnar i augusti samma år. Kvarnsjön är primärt ett bostadsområde men med i planeringen finns närbutik, cafe/ restaurang, gym och några affärslokaler. Vägnätet i området förbereds också för bussförbindelse med Tumba C, Salem/Rönninge och Södertälje.

Från Uttran går Buss 725 går till Tumba Centrum med restid på ca 5 minuter. Vill man ta en promenad så tar det ca 10-15 min. Från Tumba Centrum går pendeltåget mellan Stockholm C (restid ca 25 min) och Södertälje C (restid ca 15 min). Tåget går nu även hela vägen till Arlanda flygplats.

Den mataffär som ligger närmast Uttran idag finns i Solbo som är på ca 15 min gångavstånd. Där finns även ett utbud av restauranger. Tumba centrum med dess service nås på cirka 25-30 min (gångavstånd).

På gångavstånd finns även flertalet skolor med klasser från åk 1-9 samt förskolor. Kärrspiran är den vanligaste förskolan bland boende i Uttran. För mer info gå in på botkyrka.se.

Historik Kvarnsjön, Uttran

Hela fastigheten uppfördes under 1920-talet som en vårdbyggnad. Uttrans sjukhus togs i drift 1923 som Stockholms Läns Tuberkulossjukhus med plats för 112 patienter. Läget valdes med tanke på betingelser som ansågs speciellt lämpliga för denna patientkategori, nämligen högt läge med ”barrluft”, sandåsgrund och måttlig nederbörd. Sedan sjukhuset öppnades har sjukhuset byggts om i flera omgångar.

År 1930 byggdes fasadlängan på med ett våningsplan. Under 1956-1957 gjordes omfattande ombyggnader, bl.a. tillkom då centraldispensären (byggnaden framför fasadlängan) med läkarexpeditioner, röntgen och laboratorium.

Från 1987 kom Uttrans Sjukhus tillsammans med systersjukhuset Söderby att tillhöra den nyinrättade geriatriska kliniken på Huddinge Sjukhus fram till den maj 1992, då Landstinget, som en konsekvens av den s k ”ädelreformen” upphörde med driften. Därefter har äldreomsorgen fortsatt i privat regi av Sjukhemmet Uttern och Attendo, nu i nybyggda Kvarnsjögården.